Monday, November 14, 2011

Daging bakar cicah air asam

Assalamualaikum....


^___^

Menu yang aku buat hari Sabtu lepas. My jejaka ati tak makan daging korban yang masak berkuah, so aku pun buatlah daging bakar...

Lagipun daging korban banyak lagi kan...meh kita sama-sama buat daging bakar cicah air asam pedas berapi....mst meletup!!



credit to google


Bahan-bahan :-
500g daging
* sebatang serai
*2 ulas bawang merah
*2 ulas  bawang putih
*seinci halia
*cili kering (ikut citarasa)
*sedikit garam
*sedikit kunyit
- hiris daging ikut kesesuaian

cara-cara :-
- hiris bahan bertanda * dan blend kesemuanya
- gaul dan perap bersama daging selama 1 jam.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dalam suhu 200c selama 30minit / kuali leper atas dapur gas.

Air asam :-
Air asam jawa
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
1/2 biji tomato (potong dadu)
1/2 sudu belacan
cili api (ikut citarasa nak pedas berapi)
garam secukup rasa
- gaul kan kesemuanya


~ i luv u all~

2 comments:

attyfir said...

fuh terliur kty lea oooi..
kty g phg balik ari jerr nanti, sbb akak kan peksa..takleh nak tinggal lelama,

smlm maklong ade menjemput ana bertunang..tp kitaorg tak dpt g ,sbb kty sunatkan apit aon 26 nov , & 27 nov , ade kenduri belah family along ,

Ilusi Kristal said...

k.ty> ok, nnt kita roger2 ek...

o yeke...xpe, xde rezki...hihii